Peste 10.000 de români stau la coadă, la cele trei secții de votare din Londra, astfel că președintele secției 151 a făcut cerere către Biroul Electoral Central pentru prelungirea programului de vot după ora 21:00, când se închid oficial urnele.
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a afirmat că solicitarea urmează să fie discutată de membrii BEC, potrivit Mediafax.
El a adăugat că mai multe persoane au trimis la BEC cereri pentru prelungirea votării, însă aceasta este singura „oficială” până la această oră.
Prelungirea programului de votare la alegerile prezidențiale poate fi făcută, însă, doar prin modificarea legii 370/2004, privind alegerea președintelui României. Acest lucru nu poate fi făcut nici de Biroul Electoral Central, nici de Ministerul Afacerilor Externe, către care s-au îndreptat cele mai multe critici privind organizarea procesului de votare în diaspora, ci doar de Parlamentul sau de Guvernul României, condus acum chiar de către unul din candidații la președinție – Victor Ponta. Acest lucru a fost confirmat pentru gândul de un judecător al Curții Constituționale.
Alianța Creștin Liberală a cerut, în urmă cu o oră, guvernului să emită o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot astfel încât românii din străinătate să poată vota.
Aproximativ 12.000 de români erau la coadă, la cele trei secții de votare din Londra, ora 16:30, conform estimărilor Mediafax.
De asemenea, românii au stat la coadă chiar și cinci ore în Bonn, Germania, pentru a ajunge să voteze. În Munchen, coada a ajuns să măsoare, la orele după-amiezii, 3 kilometri. Timpul lung de așteptare i-a determinat pe unii români să meargă către secțiile de votare din țările vecine, cum ar fi cea din Luxemburg, unde au venit cetățeni români din Franța, Olanda sau Belgia. Mai mulți români din diverse țări europene au intrat în direct la Gândul Live, pe tot parcursul zilei, pentru a povesti problemele uriașe de organizare ale votului din străinătate și a ne prezenta imagini cu cozile din fața secțiilor de votare.